Er worden heel wat gestolen fietsen teruggevonden. De stadsdiensten en politie besteden hier best veel aandacht aan. Toch blijft het vaak moeilijk om de rechtmatige eigenaars op te sporen. Nog te vaak zijn fietsen niet gelabeld.

Slechts 42 procent van de slachtoffers van een fietsdiefstal doet een aangifte. Dit bemoeilijkt het vinden van de eigenaar.
 
Laat je fiets labelen
De politiezone organiseert vanaf 2012 maandelijks een labelmoment in het hoofdkantoor in Geel. Dit gaat telkens door op de derde dinsdag van de maand. Je kan je tussen 13 en 21 uur aanmelden bij het onthaal, Werft 67, 2440 Geel.

De labels worden onmiddellijk aangebracht. Breng dus zeker je fiets mee! Noteer voor 2012 volgende data: 21 februari, 20 maart, 17 april, 15 mei, 19 juni, 17 juli, 21 augustus, 18 september, 16 oktober, 20 november en 18 december. Ook in het wijkkantoor in Meerhout, Gasthuisstraat 28, 2450 Meerhout, kan je op een aantal vaste momenten terecht voor het aanmaken van een label. Deze gaan door op volgende maandagen, telkens van 16.30 uur tot 18 uur: 5 maart, 4 juni, 1 oktober en 3 december. In Laakdal kan je tijdens de openingsuren van het wijkkantoor altijd terecht voor een fietslabel. Breng je fiets mee, dan kan het label onmiddellijk aangebracht worden.
 
Doe aangifte van fietsdiefstal
Is je fiets gestolen? Doe dan aangifte bij de politie. Dit kan in elk politiekantoor. Zonder aangifte kunnen we niet achterhalen van wie een gevonden fiets is. Zorg ervoor dat je je fiets gedetailleerd kan beschrijven - merk, type, kleur, bijzonderheden, …

Daarom doe je als eigenaar van de fiets best zelf aangifte. Hoe beter de beschrijving, hoe groter de kans dat je fiets wordt teruggevonden. Tip: Neem een foto van je fiets en geef je fiets een persoonlijke toets door bijvoorbeeld een sticker aan te brengen. In geval van diefstal vergemakkelijkt dit je aangifte en verhoogt dit de kans dat je fiets terugbezorgd kan worden.  
 
Check regelmatig http://www.gevondenfietsen.be
Op de website http://www.gevondenfietsen.be staan foto’s van teruggevonden fietsen. Aan de hand van een eenvoudige zoekfunctie kan je nagaan of je fiets gevonden is. Check deze site regelmatig. Hij wordt frequent geupdated.
 
Neem een kijkje in de opslagplaatsen van je gemeente of stad
Wanneer je de fietsdiefstal aangeeft, krijg je een attest van diefstal mee. Houd dit attest goed bij. Je hebt dit nodig om te bewijzen dat het om jouw fiets gaat wanneer hij teruggevonden wordt. Dit attest heb je ook nodig om in de opslagplaats van de stad/gemeente te gaan kijken of je fiets bij de gevonden fietsen staat.

Contacteer de stads- of gemeentediensten om na te gaan waar en wanneer je er terecht kan.